El Museu del Disseny de Barcelona es va inagurar el desembre de 2014 integrant les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques. El museu es troba ubicat a l’edifici del Disseny Hub Barcelona, a la Plaça de les Glòries Catalanes, compartint la seu amb el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i el Barcelona Centre de Disseny (BCD).
Des del 1891, quan l’Ajuntament de Barcelona va aprofitar els antics pavellons de l’Exposició Universal de 1888 per ubicar els primers museus d’art de la ciutat, els quatre museus de les arts de
l’objecte i del disseny (Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques) han estat ubicat a diferents espais públics, agrupant-se o disgregant-se en diverses ocasions. Ara, al final d’una llarga trajectòria, s’ha aconseguit donar una unitat i reunir-los en un únic edifici, al voltant d’un denominador comú, l’objecte i el disseny.
Per què visitar el Museu
del Disseny de Barcelona? Tenim tres raons de pes:
l’edifici pròpiament dit, anomenat HUB, obra de l’equip d’arquitectes MBM (Martorell, Bohigas,
Mackay, Capdevila i Gual). L’edifici fa servir dos tipus de materials, plaques de metall (zenc) i vidre, de manera que el conjunt té un aspecte industrial, amb reflexos metàl·lics, homenetjant els orígens dels espais que ocupa. L’edifici cal contextualitzar-lo en un entorn inmediat perfectament urbanitzat, que l’embolcalla i li dóna continuïtat. Un d’aquests elements de contorn ens porta a la segona raó de pes que tenim per visitar el museu.Segona, conèixer la instal·lació interactiva de David Torrents: “BruumRumm”. Es tracta d’una instal·lació ubicada just a la plaça del costat del museu, a on l’artista pretén establir un diàleg amb el ciutadà i també amb la mateixa ciutat. Projecta un joc de llums i colors generats a partir del soroll. Ens trobem amb un grafisme lluminós a nivell de terra que s’activa amb el soroll que uns sensors capten produïts pel mateix ambient urbà o bé la veu humana. En funció de la intensitat del soroll emès, s’il·luminen les diferents franges de leds, canviant de color i intensitat. El resultat és d’una gran plasticitat, recomanable sobretot quan es fa fosc.

Tercera i última raó, òbviament visitar el contingut del museu. Aquí m’agradaria fer-vos algunes recomanacions, ja que es tracta d’un museu de quatre plantes que fa impossible la visita en un sol dia, i és per això que el mateix museu dóna l’opció de poder-ho repartir en dos visites al llarg de sis mesos amb el preu d’una entrada única (6 euros general i 4 euros la reduïda). Us proposo una ruta en funció d’això:
PRIMER DIA:
- Us recomano iniciar la visita per la segona planta, a on trobareu “Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i d’autor (segles III-XX)”. Aquí coneixereu el significat d’arts decoratives, de les anomenades arts de l’objecte, de totes aquelles manifestacions artístiques que durant molts anys han estat relegades a un segon pla dins de la Història de l’Art. Actualment, ja poden ocupar el lloc que es mereixen: mobiliari, papers pintats, teixits, rellotges, joieria, ceràmica, etc.
- Continueu baixant a la primera planta, a on us endinsareu en un nou concepte d’Art, “Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural”. Cronològicament, aquesta planta continua el discurs de la segona planta, i ens mostra tots aquells objectes que envolten la nostra quotidianitat en un intent d’embellir-la més enllà d’una funcionalitat incial. La Staatliches Bauhaus, una escola d’art i arquitectura a l’Alemanya de 1919, va revolucionar el concepte de l’Art, i sota una base ideològica socialista, va comercialitzar els productes que, integrats en la producció industrial, es convertiren en objectes de consum assequibles al gran públic. Per tant, per primera vegada, també el poble podia tenir a casa seva objectes de disseny artístic. Us deixo una foto que evidencia perfectament l’abast del disseny en el nostre dia a dia més immediat, com per exemple el vàter.
SEGON DIA:
- Inicieu la visita del segon dia per la tercera planta, a on trobareu “El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)”. És, sense cap mena de dubte, un recorregut exquisit per l’evolució del vestit, conseqüència de l’estètica de cada època. L’exposició és un moment ideal per reflexionar sobre el canviant model de bellesa al llarg de la història, i com això ens condiciona i ens altera la nostra aparença.
- L’última fase del nostre recorregut serà a la quarta planta, “El disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980)”. Un cop més, ens trobem l’evidència de com un ofici fa el pas a la professionalització, i esdevé Art. És un luxe poder gaudir de les basseroles del disseny gràfic i entendre la raó de ser d’una manifestació artística tant actual com és aquesta.
Un cop visitades les quatre plantes de l’edifici, també us recomano fer una passejada per tots els altres espais del museu, com la cafeteria, la biblioteca i d’altres sales d’exposicions itinerants. Barcelona ha guanyat un racó més de cultura i l’hem de gaudir.
Mireia! M'has fet venir ganes d'anar-li a veure! ?
Fantàstic! Doncs quan hi hagis anat ens expliques que t'ha semblat 🙂