Tornem a la joieria i també a l’orfebreria, perquè avui us vull parlar de l’esmalt, una tècnica que ha embellit durant molts segles a tota mena d’objectes de decoració i d’ornament personal.L’esmalt sobre metalls s’anomena esmalt al foc, i és justament perquè s’aplica la pasta vítria mòlta a manera de polsim sobre un metall i es deixa fondre dins un forn a 700 – 900 ºC. Durant la cocció l’esmalt es fon i s’uneix al metall íntimament, i al refredar-se aquest queda cobert per la pasta vitrificada. Per aconseguir l’acabat brillant es poleix.
“Cloisonné“: Esmalt alveolat o amb envans de metall que separen les plaques d’esmalt.
“Champlevé“: Esmalt excavat, buidant els espais a on després es col·loquen els esmalts.
Durant aquest període es va depurar moltíssim la tècnica amb l’anomenat “esmalt translúcid” que va atorgar a les peces realitzades una subtilesa i bellesa sense precedents. El gran impulsor fou el francès René Lalique, responsable de la introducció de l'”Art Nouveau” en la renovació de l’orfebreria i la joieria a finals del s.XIX.
Lluís Masriera, orfebre i pintor català, viatjà a París on va conèixer i aprendre la tècnica de Lalique, adaptant-la posteriorment als gustos del Modernisme, el fort corrent artístic imperant a Catalunya en aquells moments. Creà la marca “Masriera-Carreras”, que actualment està en mans de la joieria “Bagués” de Barcelona, i a on encara es poden adquirir peces realitzades amb els motlles i dissenys de l’antic dissenyador.

Esmalt pintat: S’aplica l’esmalt sense cap tipus de relleu ni enfonsament. Aquesta tècnica és més propera a la pintura. Avui dia és potser la més utilitzada.
Aquesta darrera peça pertany a una dissenyadora, Patricia Pla, que actualment treballa amb l’esmalt com un dels seus elements més característics, i que la setmana que ve li dedicaré un post al blog per parlar del seu treball amb més profunditat. Estic segura que us encantarà conèixer la seva obra. No us ho perdeu: http://bit.ly/patriciapla
Són precioses aquestes peces. Gràcies per parlar de temes com aquest tan desconeguts.
Estic encantada de poder gaudir de totes aquestes peces d’ART en majúscula. Moltes gràcies, per descubrir-nos i informar-nos d’aquestes técniques. Tanmateix, amb l’ordinador, podem apropar i valorar més els detalls de cada peça. M’ha encantat “Collar en forma de nimfa” i en altre estil, la peça de Patricia Pla.
Rosa, aquestes peces són extraordinàries. Llàstima que en algunes ocasions només les poguem gaudir a través de la pantalla, eh? Jajajaja.