La llegenda de Sant Jordi
Des de 1456 Sant Jordi ha estat el patró de Catalunya, i de llavors ençà s’han multiplicat les històries que parlen d’aquest cavaller i les seves gestes.
Explica una de les llegendes que el noble Jordi, l’any 303 i després d’un combat aferrissat amb un drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat. Dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer un roser que floria amb profusió cada mes d’abril.
Del lligam de Sant Jordi amb el món de la cavalleria i l’amor cortès en va néixer una altra llegenda que explicava com el citat cavaller va combatre i abatre el drac per salvar una princesa, i que de la sang que li brollava de la ferida es naixien precioses roses vermelles, una de les quals el cavaller va regalar a la innocent dama.
Sant Jordi matant el drac – Bernat Martorell
Aquest any per celebrar la Diada de Catalunya us vull parlar d’una de les obres que Bernat Martorell, pintor català del segle XV, va fer per commemorar la gesta de Sant Jordi: “Sant Jordi matant el Drac”, una obra realitzada amb la tècnica de pintura al tremp sobre fusta, habitual durant el Gòtic, moment històric al qual pertany. Aquesta peça formava part del retaule de Sant Jordi de la capella del Palau de la Generalitat, a la ciutat de Barcelona. Actualment aquesta pintura es troba al “Institut d’Art de Chicago”.
La seva obra fou rica en acabats, en contingut i en cromatisme. Un clar exemple del Gòtic Internacional, un estil cortesà de gran bellesa.
Detall de les diferents parts del retaule
A les quatre peces laterals del retaule s’explica el martiri de Sant Jordi:
Judici. Taula lateral esquerra, part de baix. Museu de Louvre de Paris.
Flagel.lació. Taula lateral dreta a baix. Museu de Louvre de Paris.
Calvari del Sant. Taula lateral esquerra a dalt. Museu de Louvre de Paris.
Decapitació. Taula lateral dreta superior, del retaule de Sant Jordi. Museu de Louvre. de Paris.
Deixa un comentari