Marc Castellà
El convidat – Marc Castellà
Recentment vaig iniciar un nou cicle d’articles d’opinió. Ara obrim un nou capítol a ARTxTu: “EL CONVIDAT”.
ARTxTu cedeix la paraula als seus seguidors. Us animo a participar activament al blog.
Us proposo que escribiu un article de qualsevol tema relacionat amb l’art, en qualsevol de les seves manifestacions, i ho publiqueu a ARTxTu.
Només cal que m’envieu a la meva adreça de correu electrònic ([email protected]) el text o bé la vostra idea, i junts elaborarem l’article perquè pugui sortir publicat al blog.
El primer convidat serà Marc Castellà, aficionat al món dels còmics, especialment a l’univers d’Hergé.
ARTxTu tenia una assignatura pendent amb el CÒMIC, però aquest serà el primer pas per començar a parlar i descobrir aquesta disciplina artística tan fascinant.
“Còmic, Tintin i Art” per Marc Castellà
Còmic
Anomenat també novè art, el còmic és el mitjà emprat per a expressar idees i històries mitjançant imatges continuades, provocant una impressió estètica al lector. Personalment és una disciplina que sempre m’ha fascinat i al llarg dels anys he tingut dos herois protagonistes: Tintin quan era petit i Corto Maltés ja d’adolescent. Tots dos són viatgers i aventurers, tots dos nobles, tots dos transmeten valors més enllà de la trama que estrictament es desenvolupa.

Corto Maltés, personatge de Hugo Pratt

Tintin, personatge de Hergé
Tintin
Us parlaré del primer dels meus dos referents al còmic. Vaig descobrir els àlbums de Tintin de ben petit, de fet vaig aprendre a llegir amb ells a les mans. Les acurades vinyetes, el traç clar, la trama de les històries, els personatges, tot em seduïa i feia que tenir el llibre a les mans, estirat al llit abans d’anar a dormir, fos una manera immillorable d’acabar els dies.

Esbós de vinyeta
Ja de gran em sorprenc a mi mateix rellegint les aventures de Tintin pels cinc continents, ja que el nostre heroi és universal. Què tenen per a que em captivin d’aquesta manera? És sabut que el seu creador Georges Remi (conegut amb el sobrenom d’Hergé) va voler que les seves obres fossin dirigides a públics de totes les edats. I ho va aconseguir, ja que en llegir-les de més adult, hi pots trobar matisos de la història, comprens millor el rerefons de l’autor (impagable “Tintin al Tibet” pel que fa a l’amistat), i agafen rellevància els curosos detalls dibuixats pel que fa a localitzacions, objectes, mitjans de transport, animals i d’altres.
En poc menys de 50 anys l’autor va crear 24 aventures completes emplaçades arreu del món i una darrera inacabada que s’havia de titular “Tintin i l’Art-Alfa”: pretenia endinsar-se dins del món del mercat de l’art, però malauradament la mort el va sorprendre i no hi ha més que uns pocs esbossos.

Esbós de vinyeta per a “Tintin i l’Art-Alfa”
Art
De tota manera, i ja que ens trobem en un blog d’art, vull remarcar que al llarg de totes les aventures el lector té ocasió de prendre contacte molt proper amb una gran varietat de cultures i el seu art: egipci, precolombí, inca, xinès, tibetà, etc. amb una profusió de detalls molt treballada i ben documentada.
I com que a tots els lectors de Tintin, al llarg dels anys, sempre hi ha objectes dels seus àlbums que els han captivat, no puc estar-me’n de descobrir-vos el meu favorit: l’orella escapçada, fetitxe de la tribu Arumbaya.
Un convido a rellegir, o a descobrir, les aventures de Tintin en particular i el món del còmic en general, bona lectura!
Deixa un comentari