Andy Warhol. L’art mecànic
Avui us recomano una exposició estrella, una retrospectiva d’un dels artistes més influents del segle XX: “Andy Warhol. L’art mecànic” al Caixa Forum de Barcelona.
DEL 14 DE SETEMBRE AL 31 DE DESEMBRE, DE DILLUNS A DIUMENGE, DE 10 A 20 H
Es mostraran més de 300 obres gràcies a la col·laboració del Museu Picasso de Màlaga i d’altres institucions culturals com l’Andy Warhol Museum (Pittsburgh), el Museum of Modern Art (Nova York), el Metropolitan Museum of Art (Nova York), el Centre Georges Pompidou (París) o el Tate Modern (Londres).
La percepció d’obra única enmig de la mecanització
Warhol va utilitzar mètodes de repetició, com ara la serigrafia o el fotoràpid, però això no va intercedir en la percepció de la seva obra com a única i original.
Aquest fet característic de la seva obra és un dels fils conductors de l’exposició que podrem veure al Caixa Forum aquesta temporada.
Warhol, el personatge
Warhol es va consagrar com l’artista pop per excel·lència als anys seixanta, tant entre l’elit intel·lectual com entre el gran públic, gràcies a obres a on utilitzava elements de la cultura de consum com les sèries de sopes Campbell’s o també altres obres a on utlitzava a grans icones del seu temps, com actors, polítics o cantants.
Va crear la “Silver Factory”, un laboratori cultural experimental que era, alhora, seu d’un nou tipus d’empresa cultural.
Finalment es va acabar convertint en un personatge en si mateix, la seva imatge i les seves accions esdevenien una total declaració d’intencions.
Pop Art
Enmig d’un ambient elitista i intel·lectual dels corrents artístics imperants del moment, amb l’Informalisme i l’Expressionisme Abstracte al capdavant, el Pop Art pretenia reaccionar-hi i donar a la cultura popular el seu dret a consumir i entendre l’Art. Els artistes pops volien arribar a un gran públic de manera ràpida, i per tant, optaren per utilitzar una iconografia ja sobradament coneguda: anuncis publicitaris, fotogrames de pel·lícules, fotografies o dibuixos de còmics. I evidentment, també copiaren els sistemes de producció industrialitzat, que garantien una difusió ràpida i massiva de les seves obres.
Però atenció, perquè el Pop Art també oferia una segona lectura més critica, ja que reciclava aquelles imatges tant conegudes, les descontextualitzava, i assolia així una nova estètica i alhora una postura crítica d’aquesta mateixa societat. Els seus temes eren justament aquells que més contaminaven la societat del moment: fama, sexe, societat de consum i industrialització social.
Si voleu entendre millor el Pop Art, podeu llegir el meu article: Per què el Pop Art?
Visita de l’exposició en família
El Caixa Forum us ofereix la possibilitat de unir-vos auna visita pensada especialment per a famílies que inclou un recorregut per l’exposició i activitats participatives dins de l’espai expositiu.
Per més informació per aquesta activitat, accediu al següent link
Moltíssimes gràcies, Mireia!!! Aquesta no me la perdo, no sé quand podré anar però segur que hi vaig.
Sí, s’haurà de buscar un forat a l’agenda, eh?
Si vols, després ens expliques l’experiència 🙂