Neus Medina
Col·laboració amb Neus Medina
A punt de començar el curs escolar, és el moment idoni per plantejar-nos l’actual sistema educatiu. El món de l’educació està en un moment convuls a Catalunya.
Han esdevingut moltes reformes, i canvis d’orientació, a més de les famoses retallades que el nostre país ha hagut de fer front a causa de la crisi.
L’educació és un dels pilars cabdals de la nostra societat, i això ens obliga a realitzar una continua i profunda reflexió, no només pels professionals del sector, sinó també per part de tota la societat.
ARTxTu es vol acostar a aquest tema de la mà de Neus Medina, una habitual col·laboradora del blog, que ens vol descobrir a Francesco Tonucci.
Tonucci és una figura cabdal dins del sistema educatiu, famós pedagog i il·lustrador, que per mitjà de l’art ens explica la seva visió del que significa educar, fomentant l’autoestima i la motivació personal.
Altres articles d’ARTxTu amb col·laboració de la psicopedagoga Neus Medina:
- L’Art: Un vincle. Col·laboració amb Neus Medina
- Aquest NADAL regalem ART – Col·laboració amb Neus Medina
- L’art i la intel·ligència. Col·laboració amb Neus Medina
- ARTxTu fa formació a l’Escola Voramar – Com mirar un quadre?
Francesco Tonucci (il·lustrador i pedagog) per Neus Medina
En aquestes dates d’inici de curs escolar hem pensat en parlar-vos d’un personatge que combina l’art amb l’educació. Es tracta d’un il·lustrador i pedagog de reconegut prestigi, Francesco Tonucci, nascut l’any 1940 a Fano (Itàlia).
Com a il·lustrador , utilitza el sobrenom FRATO. Els seus dibuixos són d’una extrema senzillesa en el traç, però d’una expressivitat inusual , que denoten una gran capacitat de síntesi de les seves idees com a pedagog. Col·labora com a il·lustrador de diverses revistes de pedagogia i de llibres sobre els nens. Ha publicat diversos llibres com “Amb ulls de nen”, “ Amb ulls de nena”, “Quan els infants diuen prou!”
A través dels seus dibuixos comunica idees pedagògiques amb un ric contingut que poden inspirar a tots els agents educatius.
Ara que estem en un moment de canvi global en els sistemes educatius, veiem pedagogs com ell que fa molt de temps, ja parlaven de les bases que sostenen aquest canvi on els nens i nenes prenen tot el protagonisme, es vol potenciar la seva autonomia, es vol que es sentin agents actius del procés d’aprenentatge i es potencia la seva creativitat.
Les seves idees educatives són de rabiosa actualitat, encara que FRATO ja les pensava, dibuixava i publicava en els anys 80.
Les seves vinyetes i tires còmiques mostren a l’infant com a centre del procés educatiu, reivindiquen la seva creativitat, donen molta importància al respecte de les capacitats individuals dels nens/es i mostren la necessitat de canvi de l’escola tradicional.
A continuació us mostrem alguns exemples que són una font de reflexió de la pràctica educativa de pares, mares, mestres i educadors en general.
Deixa un comentari