Gemma Bretones
Col·laboració amb Gemma Bretones
ARTxTu ha començat a col·laborar amb la professora de Ciències i Tecnologia, Gemma Bretones.
Iniciem doncs una nova línia editorial per parlar de l’ART des d’una altra perspectiva, la perspectiva de la CIÈNCIA.
De fet, la reflexió que us vull fer al voltant de la relació que es pot establir entre Ciència i Art és justament per ponderar fins a quin punt les diferències que marquem entre aquestes disciplines són només una manera encorsetada de delimitar el CONEIXEMENT.
Actualment cada cop ens formem de manera més específica, optimitzem el nostre coneixement per servir només a una petita part d’aquest. Entrem molt en detall, però ens oblidem de la importància de tenir un pensament més GLOBAL, un pensament més HOLÍSTIC que ens acosti a un coneixement més integrat.
Ja sabeu que a mi m’agrada parlar d’Art en general, parlar de totes les disciplines artístiques i fer-vos adonar com aquest ens envolta a la nostra quotidianitat. Però també m’agrada mirar l’Art des d’altres disciplines del coneixement per tenir una nova i més complerta perspectiva. Al final, el més important és acostar-nos tots plegats al coneixement a través d’allò que ens fa vibrar, però també donar-nos l’oportunitat de descobrir noves vies de pensament que obriran la nostra mirada i ens flexibilitzaran el raonament, un element bàsic per adaptar-nos al constant esdevenir de la vida.
Així doncs us deixo amb l’article de Gemma Bretones i esperem que en el futur puguem seguir treballant amb ella per plantejar-nos noves relacions entre la Ciència i l’Art.
També us recordo que ARTxTu ha col·laborat amb anterioritat amb altres especialistes per parlar de parlar de l’Art des d’altres perspectives, com en el cas dels articles que ha escrit al blog la psicopedagoga: Neus Medina.
Ciència i Art
Des dels inicis de la humanitat hem tingut la necessitat de comunicar-nos amb la resta dels nostres iguals, i sovint per expressar els nostres sentiments, preocupacions, desitjos i pors hem recorregut a fer-ho a través d’una disciplina que hem anomenat ART.
Probablement vam iniciar aquest tipus d’expressió amb les pintures rupestres i hem arribat fins al moment actual a on fem servir video instal·lacions amb realitat virtual.
Arribats a aquest punt vull compartir amb tots vosaltres una sèrie de reflexions que potser ens ajuden a adornar-nos com de present són a la nostra vida la ciència i la tecnologia, fins i tot en un tema aparentment tan allunyat dels aspectes científics com és l´ ART.
Comencem per la pintura, si ens aturem un moment veurem que la pintura està directament relacionada amb la química. Necessitem uns pigments que ens alterin els colors originals de la superfície a on volem pintar i a més ens cal que aquests pigments es mantinguin, així que ens cal extreure colors d´unes substàncies determinades i evitar que desapareguin si volem que la nostra obra perduri en el temps….No veieu aquí de manera molt clara l´ aplicació directa de la QUÍMICA?
No deixem la pintura per fixar-nos en que hem d’analitzar sobre quina superfície volem pintar per triar quin tipus de tècnica hem de fer servir per obtenir els millors resultats possibles. Necessitem conèixer les propietats dels materials i aquest és un aspecte bàsic de la TECNOLOGIA.
Si volem aturar-nos un momentet en el dibuix, com podem fer un carbonet que ens ajudi a donar aquells efectes tan reals d’ombres ? Simplement a través d´una reacció química anomenada combustió en unes determinades condicions de fustes.
Ara canviem d´ expressió artística, passem a l´escultura. No us heu plantejat mai com és d´ important per l´ artista conèixer la resistència dels materials? Saber com es comporten davant elevades temperatures? Si cal molta força fer trencar-los? Si es ratllen amb facilitat?….. Ens tornem a trobar que és necessari una sèrie de coneixements tecnològics per poder ajustar al màxim el que l´ artista vol expressar.
Si passem a fer una ullada ràpida pel camp de la fotografia, no deixa de ser res més que una barreja meravellosa entre les propietats de la llum i les substàncies que fem servir per intentar capturar-la, una conjunció entre la FÍSICA i la QUÍMICA.
Per últim.. si ens aturem un moment a les videoinstal·lacions veurem com els artistes fan servir les noves tecnologies per expressar , comunicar i fer remoure tots els nostres sentits mitjançant imatges en moviment, sons i altres efectes
Podria continuar però em sembla que amb aquestes reflexions ja hi ha una pinzellada de la relació entre la CIÈNCIA i l ART….
Deixa un comentari