Rosemarie Castoro. Enfocar a l’infinit
El MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) presenta l’exposició “Rosemarie Castoro. Enfocar a l’infinit”, una retrospectiva de l’artista nascuda a Nova York el 1939, lloc on també va viure i va morir al 2015.
La gran retrospectiva del MACBA mostra la diversitat de la seva obra: pintura abstracta (colorista en una primera etapa, monocroma després), escultura, poesia conceptual, performances, instal·lacions … que interactuen entre si en produccions sorprenents i singulars. Però la comissaria Tanya Barson, no pretén mostrar tota la seva trajectòria artística, es centra només durant els 15 anys que corren entre el 1964 i el 1979.
És durant aquest període que aquesta artista va resultar ser especialment significativa com a referent del minimalisme, l’art conceptual i el postminimalisme, tot i que amb els anys va acabar quedant silenciada pel sol fet de ser una dona.
Per sort, aquesta exposició torna a posar a Rosemarie al lloc que es mereix.
Val a dir que últimament molts dels museus de Barcelona estan intentant recuperar la figura de dones artistes que han quedat esborrades de la Història de l’Art. ARTxTu, dins d’aquest context, i plenament sensibilitzat amb aquesta realitat, presenta diverses xerrades, tallers i cursos al voltant de la reivindicació del paper de la dona dins de l’art. Podeu consultar-ho a l’apartat de “FORMACIÓ” del blog.
La dansa
Rosemarie Castoro abans de convertir-se en una artista minimalista, ballava, i a través de la dansa i potser sense adonar-se’n, va desenvolupar una idea d’espai, de cos i de moviment, que més tard transportaria a les seves pintures, escultures i performances. Va traslladar el seu domini de la dansa i la coreografia a la capacitat de llegir l’espai.
Què és el “Minimalisme”?
Obres d’art en què predomina la idea sobre la seva manufactura. Designa un moviment artístic nascut a la costa est dels Estats Units d’Amèrica, i especialment a la ciutat de Nova York en els anys 1960. Les seves principals figures foren Donald Judd, Frank Stella, Robert Morris i Carl Andre, entre d’altres.
El minimalisme incorpora l’espai expositiu a la percepció de l’obra d’art, com una teatralització de les pràctiques artístiques. La influència del minimalisme en el desenvolupament dels moviments artístics posteriors com el Land Art (art de la terra) o l’art conceptual va ser determinant.
Informació pràctica de l’exposició
19.30 h. (dimarts no festius tancat)
Aquest diumenge 18 de febrer, per la festivitat de Santa Eulàlia, el MACBA obre les seves portes gratuïtament de 10 a 15 h.
Deixa un comentari