Street Art: El grafit
Els grafits, o “graffitis” en italià, van tenir el seu origen ja a les Pintures Rupestres. Van ser les primeres pintures sobre parets, però enlloc d’utilitzar esprais posaven pols de colors a les mans i amb un os buit bufaven.
També a l’Antiga Roma s’han trobat restes de missatges escrits a les parets.
El 1942, durant la segona guerra mundial, el grup de resistència La Rosa Blanca va manifestar el seu rebuig a Hitler mitjançant pamflets i pintades.
Però fou a la dècada de 1970 quan començà a desenvolupar-se el grafit actual a Nova York, en parets i en les estacions de metro de Manhattan.
A dia d’avui, el grafit, art urbà per definició, s’ha reinventat i ha entrat a les galeries, centres d’art, museus i fins i tot a fires d’art. Sobre llenços, instal·lacions i fins i tot escultures, el graffiti i els artistes urbans troben el seu espai dins de l’art contemporani.
Ha creant un veritable moviment underground estès per tot el món.
Street Art i la ciutat
Tot i que el street art va tenir un origen clandestí, actualment aquesta expressió artística s’ha fet un lloc específic dins de les ordenances municipals, i les ciutats han regulat aquesta pràctica per incloure-la dins del teixit urbà.
Actualment, a Barcelona, es diferencia entre TAG o GRAFIT i STREET ART:
- El TAG és el tipus de grafit més senzill, la mare dels grafits. Són lletres legibles amb les quals el grafiter escriu el seu nom a la paret. S’associen a una conducta incívica, i per tant cal eliminar-la pels serveis de neteja de la ciutat.
- El GRAFIT i STREET ART, desperta més tolerància a les institucions públiques, i s’accepta com a una expressió creativa. Per tant, s’han regulat els espais a on la ciutat tolera aquest tipus d’actuacions: Mitgeres sota projecte previ, projectes singulars, murs lliures generats pel districte, tanques d’obra (efímeres) i persianes amb projecte.
TVBOY
TVBoy és el pseudònim artístic de l’artista de Street Art que avui us vull presentar a ARTxTu. Va nèixer a Palerm l’any 1980, i resideix a Barcelona des del 2005.
Els seus inicis com a artista es van desenvolupar als carrers de Milà l’any 1996. Inicialment fèia una pintura més tradicional, grafits de lletres, buscant una firma que fos pròpia i reconeixible. El seu símbol “tv boy”, representa tota una generació de nens i nenes que van crèixer mirant molt la tele.
Ha exposat a la Biennale de Venècia, al Padiglione d Art Contemporània Milano i en diverses mostres a Roma, Barcelona, Berna, Copenhaguen, Munic Berlín, Beirut i Miami. Tant en exposicions individuals com al costat de grans mestres de l’art contemporani com Andy Warhol, Keith Haring i Jean Michel Basquiat.
Ha realitzat nombrosos encàrrecs de projectes per a marques de renom internacional. I també ha impartit cursos en prestigioses acadèmies internacionals d’art i disseny com l’IED de Barcelona i el Politècnic de Milà.
“VIP SOCIETY”, forma part d’una sèrie que TvBoy va fer famosa als carrers de Barcelona i Roma, amb els petons de Messi i Ronaldo, del Papa Francesc i Donald Trump. Una sèrie que es va fer a més viral a la premsa i mitjans de tot el món.
Recentment també ha realitzat una sèrie de petons amb els personatges de l’actualitat política vinculada al “procés català”.
L’obra de TVBoy genera imatges d’aparença absurda, però carregades d’una subtil ironia. Per ell el més important és crear un missatge que arribi, “com un cop de puny a l’estómac”.
L’artista desplega els seus referent iconogràfics, personatges que ja han passat a formar part de l’imaginari col·lectiu, i al més pur estil “pop” els descontextualitza per oferir-nos una nova mirada carregada a parts iguals de denúncia i d’humor.
Mireu bé les parets de Barcelona perquè a qualsevol cantonada us pot sorprendre algun dels seus grafits 🙂
Street Art a ARTxTu
No és la primera vegada que parlem de grafit, street art o pintura mural al blog:
Interesante artículo. Muchas gracias!!
Gracias a ti por visitarnos 😉