Neus Medina
Col·laboració amb Neus Medina
A les portes del nou curs escolar, ARTxTu vol iniciar temporada amb un article de reflexió al voltant de la importància de l’educació artística per accedir a una societat emocionalment madura, de pensament crític i creatiu i amb una capacitat d’anàlisi flexible i progressista. Us vull oferir l’opinió d’una professional del sector de l’ensenyament com és la psicopedagoga i col·laboradora habitual del blog Neus Medina.
L’Art ajuda a exorcitar i gestionar les nostres emocions, i aquest aprenentatge pot ajudar-nos a encarar molts altres aspectes de la nostra vida, com per exemple ajudant-nos a connectar amb més facilitat amb tot allò que ens envolta. També pot ajudar als docents en la seva tasca oferint més garanties, ja que diuen els experts que allò que ens emociona no s’oblida.
Però crec que tot plegat us ho explicarà molt millor la nostra col·laboradora Neus Medina al seu article:
REFLEXIONS SOBRE ART I APRENENTATGE
Els dies de vacances són dies de reflexió ja que recuperem temps per badar, i justament aquest descans del cervell ens permet filosofar, estimular la nostra creativitat i també relacionar aspectes de diferents realitats que ens poden portar a fer-nos preguntes.
Una qüestió que als educadors ens preocupa és com estimular la motivació dels nois i noies. Això m’ha portat a pensar què és el que ens motiva als adults. Podríem despertar en els nostres joves l’interès per allò que nosaltres estimem? Mostrant-los les nostres motivacions personals, els joves potser no estimaran el mateix, però aprendran a apassionar-se per alguna cosa. Per exemple, a través de la meva admiració per l’art, podria despertar–los el seu interès en aquesta matèria?
L’art…..què és l’art? És fa difícil definir aquest concepte. Cercant l’entrada al diccionari hi ha definicions de les seves diferents accepcions, i les que s’apropen més a la meva idea de base diuen així: “producte o missatge considerat primàriament en funció de la seva forma o la seva estructura sensible” i “cadascuna de les belles arts”.
De fet no em queda gens clar, i per això m’estimo més donar-vos la meva pròpia definició: per a mi l’art és l’expressió d’emocions a través del moviment (a la dansa i el teatre), de produccions plàstiques (a la pintura, l’escultura, la joieria, la ceràmica, la marqueteria, etc.), de construccions (a l’arquitectura), de la música o de la paraula.
No se’m fa possible parlar d’art sense vincular-ho a l’emoció, es tracten de dos conceptes inseparables. Una obra d’art és un bocí de l’ànima de l’artista. Quina obra d’art no expressa el que sent el seu autor? Quina obra d’art no desperta emocions en els seus observadors?. Cal destacar que no totes les persones reaccionem de la mateixa manera davant l’observació d’una producció artística, hi ha reaccions positives i de rebuig, però poques vegades hi ha indiferència.
Les diferents expressions artístiques ens poden ajudar a estimular aprenentatges de tot tipus als nostres joves. Des de la neurociència s’ha comprovat que les emocions estan vinculades amb la supervivència, per tant, els aprenentatges que tinguin components emocionals, són interpretats pel cervell com a importants per a la supervivència, s’emmagatzemen millor i són utilitzats en altres situacions amb més eficiència.
L’art té vinculats diversos aspectes del llenguatge, i per tant quan parlem d’una obra d’art argumentem si ens agrada o no mitjançant la descripció. L’art també es pot vincular amb la geografia, quan busquem el país on podem contemplar un monument o la procedència de l’artista que ha fet aquella obra; o amb les matemàtiques, quan veiem formes geomètriques en una obra o calculem l’alçada de determinat monument; i evidentment amb la Història quan volem contextualitzar la imatge representada en un quadre; i en definitiva de tants altres aspectes que ens poden donar peu al fet de mostrar i gaudir de l’art.
Les famílies, les escoles i tots els agents educatius hauríem de dotar l’educació de molts referents artístics, tant com a productors com a consumidors, ja que aquests ens permetrien despertar les emocions necessàries per a tenir una vida plena i per experimentar els plaers que ens pot aportra l’art i la seva relació amb altres aspectes de la vida.
ARTxTu i Neus Medina
Altres articles d’ARTxTu amb col·laboració de la psicopedagoga Neus Medina
No sóc especialista en la matèria, però veient la rapidesa amb que la tecnologia avança i com les màquines, cada vegada més, substitueixen les feines que fan les persones, s’hauria de tenir molt present educar als nois i noies en les arts ja que és el que en diferencia de les màquines
Miquel, totalment d’acord!! De fet vaig fer un article d’opinió també en relació a aquest tema fa temps al blog. Et deixo l’enllaç per si és del teu interès consultar-ho:
ARTICLE D’OPINIÓ: ÉS POSSIBLE LA CREATIVITAT ARTIFICIAL?
https://www.artxtu.com/2017/06/article-dopinio-es-possible-la-creativitat-artificial/
Gràcies pel teu comentari,