“Hecomi&City Studies #39” – Ken’ichiro Tanuguchi – N2 Galeria
“N2 Galeria” presenta l’exposició “Hecomi&City Studies #39” de l’artista Ken’ichiro Tanuguchi fins el 17 de novembre d’enguany. La mostra ha estat escollida per l’Embaixada del Japó a Espanya per l’esdeveniment commemoratiu oficial del 150 aniversari de l’Establiment de les Relacions Diplomàtiques entre Japó i Espanya. També ha participat dels actes organitzats dins “Barcelona Gallery Weekend”, celebrat recentment.
Las escultures de Kenichiro Taniguchi formen part d’importants col·leccions internacionals com ara The Museum Rotterdam, Bijzondere Collecties, CJIB, Miniature Museum of Contemporary Art, a Holanda; Fundació DKV i Olor Visual, a Espanya; Fundació Maeght a França; Fundació Javier Marín a Mèxic; o Orange a Japó. Entre les seves escultures públiques de gran format més recents destaquen el Hecomi Study per Kotoni-River a Sapporo i el Hecomi Study per CJIB # 21 a Leeuwarden, Holanda. Després de la seva exposició a N2 Galeria, viatjarà a Amsterdam per muntar el seu següent instal·lació al Rijksmuseum.
Ken’ichiro Tanuguchi
L’obra de l’artista japonès ens parla de la degradació que el ser humà i el temps produeixen sobre la ciutat.
Per aconseguir-ho, Ken’ichiro calca el contorn de les esquerdes de l’entorn urbà d’una ciutat (terres, parets, els seus elements estructurals) en un film transparent. De vegades també calca la cartografia de la ciutat escollida. Després plasma el dibuix (en grandària original) en una làmina de plàstic i la retalla. El següent pas és realitzar una sèrie de talls a la peça per després doblegar-la amb un sistema de frontisses diminutes. De tot aquest procés resulta un objecte absolutament variable, plegable, que es pot fixar a la paret, posar a terra, penjar al sostre … i una infinitat de possibilitats.
Tanuguchi anomen a les seves peces “hecomi”, paraula japonesa per denominar les esquerdes o esquerdes que el pas del temps fa sobre el terra o les parets, i “City Studies” per les calces obtingudes dels mapes de la ciutat. En aquest cas ha fet un estudi sobre Barcelona i totes les obres exposades estan basades en els carrers de la ciutat.
“Kintsugi” és una tècnica d’origen japonès per arreglar fractures de la ceràmica amb vernís de resina barrejat amb pols d’or, plata o platí. Forma part d’una filosofia que planteja que els trencaments i reparacions formen part de la història d’un objecte i han de mostrar-se en lloc d’ocultar-, incorporar-se i més fer-ho per embellir l’objecte, posant de manifest la seva transformació i història.
Ken’ichiro Tanuguchi parteix d’aquesta filosofia per recuperar amb la seva obra aquelles imperfeccions, esquerdes i trencaments que s’acumulen a les ciutats, ennoblir-les en la seva total imperfecció. I per enfortir aquesta poètica utilitza el color groc com a “leitmotiv” de la seva producció, el color de l’emperador dins de la tradició i cultura japonesa, símbol de notorietat.
I per últim, no us perdeu les fantàstiques ombres que es projecten a la paret quan observes les peces de l’artista, com si es tractés d’un petit teatre d’ombres xineses.
Espero que gaudiu de la visita.
Super original!!! Una vegada més amb sorpreses artístiques.
Moltes gràcies, Mireia!!
Me n’alegro que t’agradi, i encara més que et sorprengui!!. Moltes gràcies per la confiança i el comentari. Una abraçada,