“Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmatre”
De 18 d’octubre d’enguany al 20 de gener del 2019, el Caixa Forum de Barcelona serà l’escenari d’una important exposició dedicada a l’obra del famós pintor del segle XIX, Toulouse-Lautrec.
És una exposició que no només pretén ensenyar la trajectòria de l’artista, sinó que també vol reflectir l’entorn que va propiciar la configuració del caràcter modern i bohemi d’aquest, un entorn definit pel París del segle XIX i pel barri de Montmatre, epicentre de l’activitat artística del moment.
A través de pintures, dibuixos, cartells i il·lustracions, “Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre” mostra la producció de l’artista en sintonia amb la dels artistes contemporanis en el París de finals del s. XIX.
Artistes i intel·lectuals van situar Montmartre en el punt de mira de la transgressió i l’avantguarda de finals del s. XIX.
Henri de Toulouse-Lautrec
És ben sabut que l’artista va tenir una vida difícil, marcada per problemes de salut que li van afectar el desenvolupament dels seus ossos, deixant-li les cames curtes i desproporcionades. Limitat físicament, va consagrar la seva vida a l’art, però la seva angoixa vital el va conduir cap a a l’alcoholisme, que va acabar sent la causa de la seva mort als 36 anys d’edat.
La seva obra s’emmarca dins de l’anomenat “Post-Impressionisme”, etiqueta donada a tots aquells artistes que de manera dispersa i personal van intentar fer un gir estilístic i conceptual al concepte de la creació pictòrica. Després de la culminació que va significar el moviment de l“‘Impressionisme” dins de la captació de la realitat i els seus efectes llumínics, els post-impressionistes buscaven una nova realitat, una realitat oculta. Buscaven l’essència de les coses, tot i que partien de la realitat, la seva recerca més introspectiva els va conduir cap a una nova visió de la pintura, abandonant la representació per anar cap a la interpretació. Els artistes més coneguts i representatius d’aquest moviment foren Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Henri Toulouse-Lautrec i Georges Seurat, entre d’altres.
Avui dia estem acostumats als cartells publicitaris que promocionen o ens conviden a consumir diversos productes, espectacles, etc. Però Toulouse-Lautrec va ser un dels primers i més destacats cartellistes de finals del segle XIX. Els seus cartells més famosos van ser els que va dedicar a l’emblemàtic local “Moulin Rouge”.
Henri de Toulouse-Lautrec va immortalitzar moltes escenes d’entreteniment que es trobava als cabarets, els teatres, els cafès concert i els circs, la bohèmia, els vagabunds o les prostitutes, tot allò que estava al marge de la societat establerta, al costat més fosc de la vida de fin de siècle.
Un personatge únic d’estil inconfusible que va captivar per la seva força i peculiaritat. No us podeu perdre la visita.
Moltes gràcies, Mireia!
Vull anar a veure l’exposició i em plantejava buscar més informació de l’artista i la seva obra. Novament he trobat el que buscava al teu blog.
Les obres que poses són a l’exposició del Caixa Forum?…
Rosa, estic contenta d’haver-te sigut útil un cop més.
En relació al que em preguntes, les imatges que he adjuntat a l’article no estan a l’exposició, les vaig incloure per explicar l’estil i obra de l’artista.
De fet, com s’acostuma a dir, “m’agrada que m’hagis fet aquesta pregunta” perquè a l’exposició del Caixa Forum hi trobaràs la seva vessant més gràfica, cartellisme, litografies, etc. És una exposició que tot i que porta el nom de Toulouse-Lautrec, hi trobaràs més quantitat de peces d’altres artistes de l’època, que no pas d’ell. D’altra banda, és una recreació boníssima de l’època i de l’efervescència creativa del moment i del lloc, Montmatre. És una oportunitat única per descobrir artistes més secundaris o menys coneguts de l’època que segur que t’agradaran. Gaudeix de l’exposició, i endinsa’t al París de la bohèmia de fi de segle. Una abraçada,