A “Vivint l’Art” jo sempre us faig us recomano allò que penso que us pot interessar, que és el que a mi també m’interessa. És una selecció personal que comparteixo amb tots vosaltres.
Aquest mes no puc fer-vos només una recomanació perquè en aquests moments tenim a Barcelona i també a Sitges vàries exposicions molt interessants. Així que us faré una selecció del que penso que no us podeu perdre!!!
Beckmann al Caixa Forum
El dia 21 de febrer es va inaugurar al CaixaForum de Barcelona la retrospectiva dedicada a un dels artistes alemanys més reconeguts del segle XX, testimoni de l’eclosió de la modernitat, de l’horror de la guerra i de la crueltat de l’exili. L’exposició “Max Beckmann. Leipzig, 1884 – Nova York, 1950” és una oportunitat única per gaudir de la seva obra i aprofundir en alguns dels seus aspectes principals.
Feta en col·laboració amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, estarà oberta fins al 26 de maig.
D’esperit independent i solitari, Max Beckmann va aconseguir desenvolupar un llenguatge completament personal, allunyat de qualsevol de les tendències dels seus contemporanis. Tot i així, representa un element clau del moviment artístic alemany de postguerra, amb l’anomenada “Nova objectivitat”, que té per principal característica recuperar el realisme, oposant-se a les corrents d’idees expressionistes imperants en el moment.
La “Nova objectivitat” va ser un moviment en l’art alemany que va sorgir durant la dècada de 1920 i va finalitzar essencialment el 1933 amb la caiguda de la República de Weimar i l’ascens dels nazis al poder.
Bermejo al MNAC
El Museu Nacional d’Art de Catalunya ens proposa una exposició monogràfica d’aquest excepcional pintor del segle XV: “Bermejo, el geni rebeld del segle XV”. Fins el 19 de maig.
La seva obra destaca per la seva tècnica extraordinària i per l’originalitat iconogràfica.
Bartolomé de Cárdenas, àlies el Bermejo (c. 1440 – c. 1501) va nèixer a terres cordoveses, però per la seva condició de judeoconvers, portà una vida itinerant, residint a València, Daroca, Saragossa i finalment a Barcelona. És considerat un dels més destacats pintors de l’estil hispanoflamenc, emmarcat dins del gòtic del segle XV.
Bermejo va adoptar la tècnica de l’oli segons la manera dels flamencs, influenciat per artistes com per Roger van der Weyden, Jan van Eyck, Petrus Christus i Dirk Bouts. Això li va permetre desenvolupar un llenguatge realista i molt atent als efectes il·lusionistes, a més d’espectaculars gammes cromàtiques. Al costat de la seva destresa tècnica, sorprèn també la seva capacitat per desenvolupar noves interpretacions de tot tipus de temes i iconografies.
Bourgeois a la Galeria Marlborough
“Louise Bourgeois’ prints: Anatomy of an Artist” és l’exposició que presenta la Galeria Marlboroug de Barcelona fins el 6 d’abril.
Louise Joséphine Bourgeois va néixer a París el dia de Nadal de 1911. Estudià a l’Escola de les Belles Arts de París i a l’estudi de Fernand Léger. Durant aquest període va ser amiga d’artistes com Joan Miró, Yves Tanguy i Le Corbusier, treballant amb el gravat i la pintura. Va viure a París fins a 1938, any en què es va traslladar Nova York amb caràcter permanent fins a la seva mort al 2010. Va ser llavors quan va començar a explorar l’escultura, que li acabà donant reconeixement internacional.
Fou pràcticament desconeguda pel gran públic fins que li van fer una exposició al MoMA (Nueva York) al 1983. Fou la segona dona a la que el museu va dedicar una retrospectiva, després de Georgia O’Keeffe.
La Galeria Marlborough pretén mostrar la versatilitat de Bourgeois en el camp de l’obra gráfica, la seva imaginació i les seves imatges impactants i provocatives, de vegades contrastades amb altres de gran senzillesa i humor. La ironia, la sensualitat i la tendresa comparteixen protagonisme amb la ràbia, l’agressivitat i la tristesa que l’artista mostra descaradament en tota la seva obra. Referències a la sexualitat, i una forta crítica als valors masculins encarnats per la figura paterna és una constant. En ocasions el treball de Bourgeois arriba ha incomodat a l’espectador, i conscient d’això, en alguna ocasió va afirmar que “un artista és capaç de mostrar coses que a altres persones els aterraria expressar”.
L’obra de Bourgeois està íntimament lligada a la seva biografia, com una catarsi canalitza els instints i emocions a través dels seus treballs.
Santos a la Galeria Àgora3
La Galeria Àgora3 de Sitges, s’atreveix amb l’homenatge a Ángeles Santos, dins del cicle d’homenatges a grans mestres de la pintura del segle XX.
L’artista va estar vinculada a la localitat costanera de Sitges, i és per això que la galeria l’ha escollit per incloure-la en la seva selecció.
D’altra banda, Ángeles Santos fou nascuda a Portbou a l’Alt Empordà el 1911 , i va acabar els seus dies a Madrid el 2013.
Pintora precoç, la seva obra primerenca es troba a cavall entre l’expressionisme i el surrealisme.
Ja m’explicareu quina us ha agradat més 🙂
Deixa un comentari