Neus Medina | Caterina Clos | Marisol Toledo
Col·laboració amb Escola Voramar
Habitualment, ARTxTu col·labora amb la mestra i psicopedagoga Neus Medina per parlar de la importància de l’educació artística. Com ja he comentat en articles anteriors, és a l’escola a on es pot posar la llavor per a construir una societat emocionalment madura, de pensament crític i creatiu i amb una capacitat d’anàlisi flexible i progressista.
Enguany, Medina juntament amb Marisol Toledo i Caterina Clos, professora de música del centre, han realitzat un projecte a l’Escola Voramar, centre educatiu a on desenvolupen la seva tasca docent, al voltant de l’obra de Joan Brossa en motiu de de la commemoració del centenari del naixement del poeta.
Actualment, tot el sector artístic es mostra preocupat per l’evident desconnecció que existeix entre creadors i públic en general. L’art contemporani no troba la manera d’arribar a una societat que li ha girat l’esquena. El concepte de bellesa ha canviat, i l’art ja no en té prou fascinant-se per l’objecte com a tal, necessita que l’art estimuli l’intel·lecte al seu observador, necessita una actitud activa i participativa d’aquest, necessita un públic disposat a acceptar un procés emocional multidireccional. L’art contemporani ens incomoda i preferim aparcar-lo dins d’un calaix que mica a mica es va omplint de pols. Però els nens i nenes que han realitzat aquest projecte a l’Escola Voramar han entrat dins del món de Joan Brossa, han jugat amb els conceptes i significats de les coses, han trencat les barreres de les diferents disciplines, han après que el més important a l’art contemporani és la IDEA, i que no té perquè excloure l’objecte, però és lliure d’escollir. Aquests nens i nenes han après una lliçó que ja mai oblidaran, han après que l’art ens pot ajudar a expressar-nos, a canalitzar emocions, que forma part de la nostra vida, que ens ajuda a créixer i a coneixe’ns millor; ells i elles ja han connectat amb l’art contemporani.
Gràcies Escola Voramar per preparar els adults del futur a ser creatius i lliures de pensament.
Us deixo un breu escrit a on les directores del programa ens explicaran com han plantejat el projecte i les conclusions que n’han obtingut:
Projecte Brossa a l’escola
Fa molts anys que l’escola Voramar participa al projecte “Cantània”, una cantata participativa dirigida a escolars de cicle mitjà i superior de primària.
Cantània va néixer el curs 1989-90 a partir de la voluntat de les mestres de música de les 9 escoles municipals de Barcelona per fer alguna activitat conjunta. L’any 1997 es van afegir totes les escoles de la ciutat. L’èxit va ser tal, que l’any 2002 va començar a implantar-se a d’altres ciutats de Catalunya per a, l’any 2005, començar a créixer arreu del món. Cada temporada s’encarrega una obra nova per a un gran cor de nens i nenes. L’obra d’aquest any es centra en la figura del gran poeta Joan Brossa.
A l’escola vam veure la possibilitat d’aprofundir en el coneixement d’aquest poeta i de treballar aspectes que anaven implícits en la seva manera de fer: l’expressió de sentiments, l’esperit crític i la multidisciplinarietat.
Les mestres van rebre una formació de la Fundació Brossa dirigida a docents que ens ha permès veure l’ampli ventall de possibilitats a desenvolupar amb els nens i nenes.
Hem realitzat un procés multidisciplinari que consta de diferents moments:
- Observació i anàlisi de l’obra de Brossa: Vam fer una sortida dinamitzada per una educadora de la fundació Brossa que ens va donar a conèixer l’aspecte multidisciplinar del poeta, la seva biografia, la passió que sentia per la màgia i per l’expressió escènica. A l’escola vam llegir poemes de l’autor, vam veure entrevistes i vam quedar-nos amb tres premises: la possibilitat de transformació del que veiem, la importància de mostrar l’ànima de l’artista en les obres d’art i la possibilitat d’expressar idees amb diferents mitjans artístics.
- Treball individual plàstic: Primerament, a plàstica, se’ls va demanar la transformació d’una lletra per expressar alguna idea personal. En una segona sessió se’ls va demanar que pensessin 3 objectes i després posessin davant les paraules, “em sento com un…”, d’aquesta manera feien identificació personal amb un objecte que esdevenia una metàfora del seu estat d’ànim.
- Treball cooperatiu en petit grup: Se’ls va demanar que busquessin un tema i l’expressessin a través de la creació d’una poesia objecte, poesia literària i una música descriptiva. Vam comptar amb un taller de poesia literària a càrrec de la poeta Laura López, que va oferir recursos poètics per transmetre idees i sentiments. Els conceptes que han desenvolupat han estat triats per ells i s’han agrupat segons aquests conceptes. Han tractat la màgia, l’addicció al mòbil, la violència de gènere, la igualtat de gènere, el maltractament animal, el canvi climàtic, el racisme, la no violència i la llibertat d’expressió.
- Tot el grup de 5è finalitzarem el projecte participant a la Cantània d’enguany el dia 31 de maig.
Aquest projecte ens ha permès:
- Fer un treball d’educació emocional on expressen diferents emocions a través del dibuix, la paraula, la composició amb volum o amb la música
- La possibilitat d’explorar diferents disciplines artístiques per expressar-se i així descobrir les pròpies capacitats.
- Veure un canvi en les poesies de st Jordi, els nens inenes han fet individualment unes produccions molt millors que altres anys. Són poesies que parteixen del concepte que es vol comunicar , fugen de la rima forçada i usen altres recursos com la metàfora i la repetició.
- Despertar en les criatures l’interès per l’art en general valorant la seva intencionalitat a més a més de la seva estètica.
Un exemple concret del treball realitzat pels alumnes és el projecte portat a terme “ADDICCIÓ AL MÒBIL”
- Des del punt de vista de la poesia objecte van idear la realització d’un cervell, fet amb argila pintada de color rosa, i li van incrustar paper d’alumini simbolitzant la contaminació. Sobre del paper d’alumni li van clavar un mòbil fet amb cartró, el que acaba sent el causant del deteriorament del cervell.
- Des del punt de vista de la poesia escrita, van escriure el poema que acompanya a la poesia objecte.
- Des del punt de vista de la música descriptiva van buscar de plasmar els sons característics de les notificacions del mòbil amb els instruments d’aula i alhora, mitjançant un tambor, expressar l’emoció que provoca l’addicció al mòbil en la persona protagonista. Veureu com la música comença amb les campanes i el tambor que representen el despertador i la persona que es desperta. Després sonen moltes notificacions i missatges. Com més avança el dia, més enfadada està la persona (aquesta emoció està expressada pel tambor), fins que, finalment, se li acaba la bateria (flauta d’èmbol) i s’enfada moltíssim (tambor). El grup va posar la següent frase final: “Més del 65% de les persones estan addictes a algun aparell electrònic.
- Des del punt de vista de la poesia escènica van crear un guió per realitzar un curtmetratge: Uns nens i nenes estan mirant el mòbil sense comunicar-se entre ells i ve una noia amb llibre, els dóna un llibre a cadascn d’ells i deixen els mòbils de banda per descobrir la lectura.
Altres treballs:
Resulta increible que niños de 10 años hayan podido ” sin ser dirigidos por un adulto” hacer el poster referido a Llibertat de expresion, un poster que recuerda demasiado a un pensamiento político con el que no está de acuerdo la mayoría de la población de Cataluña, (según las últimas elecciones).
Si queremos hacer niños libres de pensamiento, dejemoslos decidir en libertad, y no explicarles sólo una parte de la verdad, la parte que le ha interesado al profesor suponemos. En concreto, me siento libre, y me parece correcto que las personas que no han cumplido las leyes, votadas por todos, estén en prisión.
El resto de los trabajos son estupendos. Felicidades.
Apreciado/a, siempre agradezco los comentarios que escribís en el blog, me gusta que la gente participe y se exprese con libertad, y por lo tanto me gusta que te sientas libre de expresar tus opiniones. De todos modos, este es un blog de arte, y no pretendo entrar en temas políticos. En este artículo he querido reflejar el trabajo realizado por lo niños y niñas de esta escuela, que más allá de sus opiniones, han aprendido a tener un pensamiento propio y también han aprendido a expresarlo a través del arte. Las temáticas presentadas por los alumnos/as fueron de libre elección y ellos/as decidieron de que querían hablar y de que manera, y me sorprende que des por descontado el hecho de que los profesores hayan podido dirigir a estos alumnos sin tener un conociemnto del proyecto y de su realización.
Te agradezco las felicitaciones por los trabajos presentados, creo que són excepcionales y estoy contenta de haber podido mostrarlo a todos vosotros.
Te animo a que sigas visitando el blog y compartiendo conmigo la pasión del arte.
Mireia Puente Vilardell
ARTxTu
Gracias por contestarme Mireia, yo también comparto tu pasión por el arte y desde luego te seguiré siguiendo de cerca.
Comprendo que pongas en duda mi conocimiento sobre el proyecto ya que no firmé el comentario, pero lo he hecho a propósito, ya que no quiero perjudicar a nadie con mis comentarios. (Ya ves, la libertad de expresión es relativa… qué lástima sentirse así)
Tengo conocimiento de primera mano de todo el proyecto, y como te comentaba, salvo el relacionado con la Llibertat de expresión (tanto el trabajo que finalmente podemos ver, como el que se quedó por el camino, sobre el que no quiero profundizar aquí para no entrar en polémicas en este foro, en el que no procede), el resto de los trabajos me parecen excelentes, y doy fe que los niños han aprendido muchas cosas de una manera muy didáctica e interactiva, han hecho un trabajo estupendo.
Un abrazo y a seguir disfrutando del arte
Apreciado/a, sin saber exactamente tu vinculación con el proyecto es difícil responder a tus comentarios, pero dejando esta polémica aparte, lo que a mi me interesa en este blog és sobretodo hablar de arte, y creo que en esto sí nos podríamos poner de acuerdo, o no; pero de hecho el arte es lo que tiene, que en el debate, y en la disperidad de opiniones, és donde mejor encuentra su razón de ser.
Así pues, nos seguiremos encontrando en las redes!!! 🙂
Cordialmente,